NIWO - nl.internet.www.ontwerpFAQ

Sterke toename aantal aanvallen op websites

In het afgelopen jaar is het aantal aanvallen op websites sterk toegenomen, zou blijken uit een rapport van beveiligingsbedrijf Scansafe. Vooral het aantal malware-besmette legitieme websites zou opvallend zijn toegenomen. Op dit moment is 68 procent van alle web-gebaseerde malware op 'gewone' sites te vinden zijn, zegt het bedrijf.

Volgens ScanSafe zouden websites het afgelopen half jaar vooral het slachtoffer zijn geworden van SQL-injecties, met als doel de achterdeur open te zetten en/of wachtwoorden te stelen. Zo zouden sinds oktober 2007 meer dan honderdduizend sites besmet zijn geraakt met malware. Tot voor kort was er voornamelijk sprake van directe aanvallen, waarbij men contact had met slachtoffers om bijvoorbeeld inloggegevens te ontfutselen.

Als voorbeeld van slachtoffers noemt ScanSafe de site nature.com, die in mei werd gecompromiteerd. Scripts die op de website werden geplaatst probeerden bij de bezoekers van de druk bezochte site een trojaans paard te installeren dat met wachtwoorden aan de haal moest. Een andere getroffen website was bijvoorbeeld de Webster University website webster.edu.