NIWO - nl.internet.www.ontwerpFAQ

Hoe open ik een popup window?

Een link laten openen in een nieuwe window kan veelal door een target attribuut toe te voegen:

001 <a
002  href  = "document.html"
003  target = "windowNaam"
004 >Document in nieuwe window</a>

Nu zal de browser een window aanmaken met de naam 'windowNaam' als er nog geen window met die naam bestaat en anders het document in de bestaande window met die naam laden. Als er altijd een nieuwe window moet worden aangemaakt kun je de de gereserveerde target-naam _blank gebruiken. De browser zal dat steeds een nieuwe, naamloze window aanmaken.

Als je geen target-attribuut wilt of kunt gebruiken, omdat je bijvoorbeeld een (X)HTML document schrijft waarbinnen dat attribuut niet mag worden gebruikt, of je stelt eisen aan de verschijningsvorm van de nieuwe window, dan kun je gebruik maken van JavaScript:

001 <a
002  href  = "document.html"
003  onclick = "return !window.open(this.href)"
004 >Document in nieuwe window</a>

Dit is de eenvoudigste manier om met script een nieuwe window aan te maken. Bij een klik op de link zal eerst het bij onclick gegeven script worden uitgevoerd. Wat het script doet is de open methode van window gebruiken om een nieuw window object te creëren. Als dat niet lukt zal het resultaat van de aanroep geen window object zijn en zal de browser gewoon 'document.html' in de bestaande window laden. Als de aanmaak wel slaagt dan verandert er in de bestaande window verder niets, maar zal 'document.html' in het nieuwe venster worden geladen.

Om de afmetingen van de de te creëren window naar wens te laten zijn kun je bij de aanroep aan de open methode extra argumenten geven, zoals:

001 window.open(this.href, "windowNaam", "width=640,height=480")

Nu zal de nieuwe window een breedte van 640 en een hoogte van 480 krijgen. De window zal in de bekende browsers niet alle onderdelen hebben die de hoofd-window heeft, zoals een knoppenbalk, omdat niet expliciet is opgegeven dat de aan te maken window die voorzieningen hebben moet. Zie voor alle mogelijke opties in het 3e argument, de z.g. features string, de specificaties van de verschillende browserfabrikanten.

Voor een enkele link zal het onclick script nu wel voldoen, maar als er meerdere links in een nieuwe window moeten openen kun je beter een gepaste JavaScript functie schrijven voor het openen van de window. Een wat uitgebreidere functie kan dan ook de nieuwe window in het midden van het scherm laten verschijnen en een bestaande popup sluiten alvorens een nieuwe aan te maken. Op die manier kan een geminimaliseerde popup weer in beeld komen:

001 var popupWindow = null;
002 
003 function closePopupWindow() {
004  if (popupWindow  (typeof(popupWindow.closed) != 'undefined ')
005    !popupWindow.closed) popupWindow.close();
006  popupWindow = null;
007 }
008 
009 window.onunload = closePopupWindow;
010 
011 function openWindow(url, width, height) {
012  if (!window.open) return true;
013  var x = (screen.width -width) >> 1;
014  var y = (screen.height-height) >> 1;
015  closePopupWindow();
016  popupWindow = window.open(url, 'windowNaam',
017    'width='  + width +
018    ',height=' + height +
019    ',left='  + x +
020    ',top='   + y +
021    ',screenX=' + x +
022    ',screenY=' + y +
023    ',scrollbars=yes');
024  if (!popupWindow) return true;
025  if (!popupWindow.opener) popupWindow.opener = self;
026  popupWindow.focus();
027  return false;
028 }

Plaats dit script in een <SCRIPT> element in de head-sectie van een document, of in een extern .js-bestand. Het script zal bij het verlaten van het document een bestaande popup automatisch sluiten.

Een link ziet er nu zo uit:

001 <a
002  href  = "document.html"
003  onclick = "return openWindow(this.href, 640, 480)"
004 >Document in nieuwe window</a>

Wees je ervan bewust dat een popup niet altijd zal verschijnen. Een browser hoeft de aanmaak van nieuwe windows niet te ondersteunen. Ook zal niet iedere bezoeker blij zijn met een nieuwe window bij iedere klik.